Per què és important donar medul·la òssia?
- Pharmaconsell
- Mar 23, 2021
- 3 min de lectura
Actualitzat: Jul 30, 2021
A Espanya es diagnostiquen més de 5000 casos de leucèmia cada any
3 de cada 4 malalts no tenen un familiar compatible
Si dones medul·la, dones esperança.
. Què és la medul·la òssia?
La medul·la òssia és un teixit esponjós que es troba a l’interior d’alguns ossos del cos, com el crani, el maluc o l’estern.tern

La medul·la òssia conté cèl·lules immadures anomenades hematopoètiques que son les que formen la sang. Les cèl·lules mare es divideixen i creen més cèl·lules que donen lloc a altres. Es transformen en les tres classes de cèl·lules sanguínies: glòbuls vermells, plaquetes i glòbuls blancs.
En realitat, la donació que es realitza és donació de cèl·lules mare. Aquesta donació es pot realitzar per dos mètodes: donació de sang perifèrica o donació de medul·la òssia.
Cada persona té un conjunt diferent de proteïnes anomenades antígens (HLA), com major sigui el nombre d´antígens HLA compatibles, major serà la possibilitat que el cos del pacient accepti les cèl·lules mare del donant.

Medul·la espinal????
Compte!!!! La medul·la òssia no és el mateix que la medul·la espinal, aquesta es troba a la columna vertebral i és l'encarregada de transmetre els impulsos nerviosos del cervell a tot el cos i viceversa.
(Imatge: https://www.fcarreras.org/es/donamedula )
En què ajudo donant medul·la?

La medul·la òssia s’utilitza per tractar malalties com la leucèmia, les talassèmies, anèmia aplàstica, anèmia falciforme, mielomes múltiples i
algunes malalties immunitàries.
Donant medul·la òssia pots salvar moltes vides.
Quines maneres hi ha de donar medul·la?
Hi ha dues formes de donar medul·la òssia:
Donació de sang perifèrica:
Durant els 5 dies previs al transplantament s’administren unes injeccions subcutànies que fan sortir les cèl·lules mare de la medul·la òssia a la sang. Aquestes injeccions poden produir la sensació d’estat gripal, però son símptomes que desapareixen fàcilment amb calmants suaus.

Arribat el dia de la donació, la persona ha de acudir al hospital i allà se li extraurà la sang d’un dels seus braços, passarà per una màquina que la filtrarà per separar les cèl·lules mare i la tornarà al cos del donant per l’altre braç. Un cop acabada la donació pots tornar a casa.
Donació de medul·la òssia:
El donant haurà d’ingressar a l’hospital la nit abans del procés. A primera hora del matí el portaran a quiròfan on administraran una suau anestèsia general. El procés consisteix en fer dues puncions en cadascuna de les crestes ilíaques posteriors, per extreure les cèl·lules mare directament de l´ós.
Desprès de la donació, cal realitzar una autotransfusió de sang prèviament recollida el dia de l’examen mèdic. El pacient haurà de prendre ferro via oral per recuperar el volum de sang extret.
Un cop acabada la donació, el donant passarà una nit més a l’hospital i podrà tornar a casa al matí següents.
Independentment de quin hagi sigut el mètode de donació, la quantitat de cèl·lules mare del teu organisme es recupera de forma natural al cap de poques setmanes. No hi ha cap problema, ni perill per tu, tornar a donar cèl·lules mare en un futur.
Tothom pot donar medul·la?
No tothom pot ser donant de medul·la òssia. Sempre s’ha dit que podria ser donant voluntari qualsevol persona amb bona salut amb una edat d’entre 18 i 55 anys.
Actualment, s’ha demostrat que quant més jove és el donant, més probabilitat hi ha d’èxit del transplantament, per això, s’ha reduït l’edat a 40 anys.
La persona donant ha de tenir un pes superior a 50 quilograms.
Qui NO pot ser donant de medul·la òssia?
No poden ser donants persones amb:

Hipertensió arterial
Diabetis insulinodependent
Hepatitis B o C
SIDA (virus VIH)
Obesitat mòrbida.
Actual embaràs o lactància.
Compatibilitat?
És més probable que siguin compatibles els antígens (HLA) del pacient amb els familiars més propers, especialment amb els antígens dels seus germans.
Tot i així, només 1 de cada 4 pacients té un familiar compatible.
Quins passos he de seguir per ser donant?
Omple aquest formulari i dóna vida: https://catalunya.medulaosea.org
Punts a Catalunya per donar medul·la òssia: https://donarsang.gencat.cat/ca/hospitals/
Post elaborat per Anna Castillo i Natàlia Garcia alumnes de 2n curs del CFGM Farmàcia i Parafarmàcia a l'Escola Educem (Granollers).
Comments