3,2,1.. FORA POLLS!! VOLS SABER COM?
- Pharmaconsell
- Mar 3, 2020
- 3 min de lectura
Estàs cansat/da que el teu fill tingui polls? Ho has provat tot, i sempre tornen? En aquest post t’ensenyarem com els pots eliminar d’una manera fàcil i ràpida! T’explicarem trucs, t’aconsellarem i comentarem els millors productes per combatre’ls.
POLLS? QUÈ SÓN?

El primer que hem de fer per poder eliminar els polls és informar-nos bé. Els polls són paràsits de 6 potes hematòfags(s’alimenten de sang) que viuen al cuir cabellut (concretament al clatell i darrere les orelles, ja que són les zones més calentes del cap).
EL CICLE VITAL DELS POLLS
· Té 3 fases: ous (llémenes), larva immadura (nimfa) i adult.
· La femella posa ous cada 7-10 dies (uns 300 ous al llarg de tot el cicle vital del poll), dels quals neix un adult als 7-13 dies.
· S’alimenten vàries vegades al dia i poden estar fora de l’hoste sense menjar unes 48h.
COM ES CONTAGIEN?
Molta gent pensa que els polls tenen ales o que salten de cap en cap quan aquests estan junts. Doncs bé, aquestes afirmacions són mites, ja que els polls no tenen ales i tampoc salten. Tenen unes pincesper on s’enganxen al cuir cabellut de la persona que no està infectada. És a dir, ha d’haver-hi un contacte directe (cabell amb cabell), si no, els polls no es contagien. Aquesta és la manera més comuna de transmissió, tot i que també es poden transmetre per compartir gorres, bufandes, pintes... amb una persona que si té polls.
COM DIFERENCIAR LA CASPA DE LES LLÉMENES?
Els ous són petits de color blanquinós, igual que la caspa, llavors, com podem diferenciar una cosa de l’altra? La principal diferència és que els ous estan enganxats a la base del cabell i la caspa no. Un altre factor que ens pot servir per diagnosticar si hi ha polls és que si intentes treure la caspa amb la mà cau sola, mentre per treure una llémena del cuir cabellut has d’agafar-la amb les ungles i seguir el recorregut de tot el cabell per poder extreure-la correctament.
PER QUÈ EM PICA EL CAP?
Molta gent no sap per què ens pica el cap quan tenim polls. No és perquè ens fan pessigolles quan caminen com podrien pensar els nens, és per la reacció al·lèrgica a la saliva del poll quan “xucla” la nostra sang. Misteri resolt!!
TRACTAMENTS MÉS FORTS
1. Pediculicides (Insecticida.Pot provocar resistències)
· Permetrina a l’1 o al 1’5%. Tractament d’elecció. No administrar a nens de menys de 2 mesos. Irrita el cuir cabellut. No en asmàtics.
· Malatió: Alternativa si la permetria no funciona. És inflamable: NO utilitzar el secador. Administrar en nens de més de 2 anys.
2. Dimeticona: Oli que ofega els polls. Sense efectes secundaris.

ALTRES TRACTAMENTS
1. Co-trimoxazol: Via oral. Genera resistències, cal recepta mèdica, ús no autoritzat oficialment.
EX: Septrin®.
2. Vinagre diluït al 5%: desfà el ciment que enganxa les llémenes. Hi productes tipus bàlsam que en contenen.

3. Oli de l’arbre del té. Producte natural. Afegir unes gotes al xampú d’ús diari. És preventiu i inofensiu. No aplicar directament, pot resultar irritant.
4. Llemenera elèctrica: llemenera normal que “Fregeix als polls”.
5. Repel·lent de polls: Foragiten els polls. Mètode Preventiu.
TRACTAMENTS ORALS
Com ja hem comentat, un tractament eficaç per combatre els polls per via oral seria el Septrin®. És important recordar que, en ser un antibiòtic, és necessària la recepta prescrita per un metge per poder administrar-lo.

Com funciona?
El Septrin® s’absorbeix i passa a la sang. Quan el poll absorbeix la sang del cuir cabellut, el poll està menjant també part del medicament dissolt a la sang fent que aquest quedi infectat.
La seva efectivitat és deguda a un component del Septrin® (trimetoprim). El que fa és destruir la flora bacteriana de l’aparell digestiu del poll i impedeix que la sang que mengi després és digereixi i a conseqüència d’això, mori de gana.
És realment efectiu?
Segons alguns estudis sí que ho és, tot i que per augmentar aquesta efectivitat es recomana combinar-ho amb permetrina tòpica. Per altra banda, hi ha estudis que demostren que aquest antibiòtic mata el poll, però no la llémena.
Té inconvenients?
Sí que en té.
1. És un medicament que en no estar indicat específicament per matar els polls, no té una posologia concreta.
2. Podria haver-hi efectes adversos com: llagues a la boca, nàusees o diarrea.
3. És menys efectiu que els altres tractaments que hem vist anteriorment.
4. Pot generar resistències.
CONSELLS
1. Passar la llemenera cada dia durant una setmana per anar eliminant els polls que vagin naixent. Per altra banda, haurem de repetir el tractament als 7-10 dies perquè sigui el més efectiu possible.
2. Seguir les indicacionsdel producte.
3. Si tenen polls no es recomana anar a l’escola.
4. Rentar la roba de casa i objectes a més de 60 graus.
5. No compartir objectes com raspalls, gorres, tovalloles...
Post elaborat per Ivet Navas, alumne de 2n curs del CFGM Farmàcia i Parafarmàcia a l'Escola Educem (Granollers).
Comments